13.4 C
București
joi, 22 februarie 2024

Inovație tehnologică: Acces complet la site-uri pentru persoanele cu dizabilități datorită modulului informatic realizat de firma WEB LEVEL.RO SRL

Amenzi pentru Primării privind nerespectarea LEGII Nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public!

Conform informării primite de către instituțiile publice inclusiv cele de învățământ de la ANDPDCA acestea au obligativitatea de a avea pe site-ul oficial al instituției modulul pentru persoane cu dizabilități. 

Accesul la informațiile oferite prin intermediul internetului a devenit o necesitate în ziua de astăzi pentru persoanele cu dizabilități, în vederea asigurării unor șanse egale de a se implica activ în societate. Una dintre cele mai importante surse de informații o reprezintă paginile web ale instituțiilor publice, care ar fi trebuit de mulți ani să fie accesibile pentru această categorie de persoane. În cele mai multe cazuri însă, site-urile nu au fost adaptate nevoile acestora, cu toate că există o obligație legală.

Autoritățile publice sunt obligate să asigure accesul la informațiile de interes public în conformitate cu prevederile Legii 544/2001, în timp ce Legea 448/2006 cuprinde prevederi exprese privind accesibilizarea paginilor web pentru persoanele cu dizabilități. În caz contrar, se aplică amenzi consistente, între 6000 lei și 12.000 de lei. Respectarea  acestor cerințe este verificată de agențiile județene de prestații sociale și de către Autoritatea Națională pentru Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

LEGEA Nr. 448 Republicată*)din 6 decembrie 2006 ART. 70

(1) Autorităţile centrale şi locale publice, precum şi instituţiile centrale şi locale, publice sau de drept privat, au obligaţia de a asigura servicii de informare şi documentare accesibile persoanelor cu handicap.

(2) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, serviciile de relaţii cu publicul vor afişa şi vor dispune de informaţii accesibile persoanelor cu handicap vizual, auditiv şi mintal.

Accesibilitatea web se referă la accesul persoanelor cu dizabilităţi la conţinutul web, la un design web care permite persoanelor cu dizabilităţi să perceapă, înţeleagă, navigheze şi să interacţioneze cu paginile web în mod eficient.

IMPORTANT acest modul trebuie să fie AUDIO- citirea automată a textului cu un simplu click.

Unele dintre cele mai mari probleme sunt la primării, care trebuie să ofere o gamă largă de informații și date cetățenilor și care, în cel mai bun caz, au implementat doar soluții parțiale. O cauză este faptul că până recent nu a existat o modalitate unitară prin care să se rezolve toate problemele legate de accesul la informații. De acum însă, există un asemenea instrument la dispoziția primăriilor și altor instituții.

Accesul la informaţii este un drept fundamental al cetăţenilor, iar pentru ca acesta să fie realizat pe deplin, este nevoie de un acces la informaţii incluziv, un acces facilitat de către instituţiile publice şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Preocupări în acest sens au existat şi anterior în societatea civilă , încă din anul 2008, fiind finanţate chiar anumite proiecte în acest sens

WEB LEVEL.RO SRL, a găsit o soluție care oferă toate răspunsurile la dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități aflate în căutare de informații:  modulul  de Accesabilitate Web COMPLET .

Acest modul permite adaptarea conținutului unei pagini web la orice situație: textul și conținutul se pot modifica potrivit nevoilor utilizatorului în ceea ce privește mărimea și culorile, conținutul site-ului poate fi redat sonor, inclusiv fotografiile și materialele video, în timp ce persoanele cu deficiențe auditive beneficiază de transcrierea conținutului audio și video. De asemenea, formularele de pe site-uri pot fi folosite cu ușurință de persoanele cu dizabilități, dar și de către alți utilizatori.

Ce înseamnă modulul COMPLET:

  • Pentru prima dată în țara noastră există un pachet tehnologic care oferă soluții ”complete” de adaptare a site-urilor la nevoile persoanelor cu dizabilități.
  • Firma WEB LEVEL.RO SRL se ocupă de toate aspectele privind implementarea și asistența  pe perioada contractului.
  • Se evită amenzi de mii de lei pentru nerespectarea obligațiilor legale.
  • Modulul are un preț accesibil pentru orice beneficiar, de doar 1800 de lei pe an. În această sumă este sumă este cuprinsă și asistența tehnică acordată pe un an

Mai multe informații despre modulul realizat le puteți afla la https://www.accesibilitateweb.ro/ sau la telefon 0337733107 .

SURSA: https://www.actualitateavranceana.ro/inovatie-tehnologica-acces-complet-la-site-uri-pentru-persoanele-cu-dizabilitati-datorita-modulului-informatic-realizat-de-firma-web-level-ro-srl/

Articole similare

- Advertisement -

ULTIMELE ARTICOLE